Illatos füsttől a modern kiegészítőig

A parfümök mára igen elterjedt, mindennapi cikkek, a láthatatlan kiegészítők, amik bárki számára elérhetőek.

Azonban hosszú út vezetett eddig: a kezdetek egészen az ókori Egyiptomig és Mezopotámiáig nyúlnak vissza. Az eddigi legrégebbi parfüm, amire a régészek bukkantak, nagyjából 4000 éves lehet, és Cipruson találták meg. Ezek még egészen mások voltak, mint ahogy ma ismerjük a parfümöket: fűszereket, gyógynövényeket, virágokat és különböző illatszereket dobtak a tűzbe, majd egyszerűen átsétáltak az illatozó füstön.

A parfüm szó is innen ered: a latin perfumare kifejezés a „füstön át” jelentéstartalommal bír.

Perzsiában és Rómában finomodott a módszer, a pálkaszárat, virágokat és olajat desztilálták, leszűrték és tárolták az így kapott aromákat. A mandula,a mirtusz és a fenyőgyanta is kedvelt alapanyagnak számított. A tizenhetedik századra, különösen az európai parfümkészítés egyik központjának számító Franciaországban a férfi parfümök népszerűsége minden addigit felülmúlt.

Drága luxuscikknek számított, ami sikerét részben a korszakban uralkodó higiéniai hiányosságoknak is köszönhette. Napjainkban már nem kell tűzrevetnünk semmit, ha egy kellemes illatot szeretnénk viselni, és horribilis összegeket sem kell fizetnünk: elég meglátogatnunk a Parfümpláza parfüm webshopot, ahol férfi parfümök bőséges felhozatalából válogathatunk.