Tollas gyerek, avagy ara papagáj a családban

A legtöbben, ha papagájokra gondolnak, a kalózos filmekből is ismert nagy, sárga-kék vagy piros színű arapapagájok jelennek meg a szemük előtt.

Pedig a kalózoknak nagy valószínűséggel nem is volt papagája (történelmi bizonyíték nincs rá), mindenesetre népszerűsítették ezt a csodálatos madárfajt. A legismertebb sárga-kék és vörös (zöldszárnyú)ara papagáj fajták mellett más alfajok és színmutációk is léteznek.

Aki szeretne egy ara papagájt, annak mindenképpen mérlegelnie kell az alábbiakat:

1. Az arák átlagos élettartama 50 év, de jó körülmények között akár 70 év is lehet. A tulajdonosváltás lelkileg nagyon megviseli a madarat, így csak akkor vásároljunk, ha tényleg biztosak vagyunk benne.

2. Rendkívül intelligens, társas lények, sok törődést és komoly elkötelezettséget igényelnek. Az egyedüllétet nehezen viselik, olyankor szörnyen hangos rikácsolásba kezdenek, súlyosabb esetben tolltépésre hajlamosak.

3.  A papagájnak minőségi, változatos étrendre van szüksége, hogy egészséges maradjon. Friss zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat kell számára biztosítanunk.

4. Az arapapagájnak nagy hely kell, megfelelő mászófákkal, ülőrudakkal, játékokkal és persze alapvetően biztonságos berendezéssel. Ha szobában szeretnénk tartani, az ablakra mindenképp figyelnünk kell, továbbá ne legyen semmi olyan a helyiségben, amiben kárt tehet a madár, vagy őrá veszélyt jelenthet.

Ha arra a döntésre jutottál, hogy alkalmas vagy ara-gazdinak, akkor keresned kell egy tenyésztőt, akinél van elérhető madár. Az ara papagáj fajták közül legelterjedtebb hazánkban a sárga-kék, őt követi a zöldszárnyú ara. A sárga-kék barátságosabb, kíváncsibb fajta, a zöldszárnyú félénkebb és nehezebben bízik meg az emberben. A nagy katonaara nyugodt, csendesebb fajta, ám ritkán beszerezhető, általában külföldről vásárolják.

Az arapapagáj hihetetlenül okos, játékos, kíváncsi és ragaszkodik a gazdájához, így ha megfelelően gondoskodsz róla és időt szánsz rá, évtizedekig különleges és hű társad lesz.