Hogyan védje meg új kondenzációs kazánját az eldugulástól?

egyszerusitett-kazancsere

Kazáncsere előtt rendszerátmosás?

Beüzemelési feltét és a kazán védelmét is szolgálja az iszapleválasztó beépítése a kazán elé a visszatérő ágba, garanciavesztéssel jár, ha nincs beépítve az iszapleválasztó.
Több módszer is létezik az új kondenzációs gázkazánjának a megvédésére. A régi kazánnal át lehet mosni a rendszert, több átmosó folyadék is létezik, van, amelyik már 2óra keringetés után eléri a kívánt hatást, de van olyan is, amit 2 hétig benn lehet hagyni a rendszerbe.

Az egyik leghatékonyabb vegyszer a Fernox F8-as, amit nagyon erős dugulásokat is képes megszűntetni. Ezt a szert, maximum 3 napig lehet bennhagyni a rendszerben, mert nagyon erős maró hatású. Utána vagy feltöltjük a teljes rendszert, majd leürítjük, annyiszor ameddig tiszta víz nem jön belőle. Vagy egy erős mosatógéppel átmosni a rendszert.

Mivel lehet még megvédeni a kazánomat?

A legesleghatékonyabb módszer, ha azt szeretnénk, hogy az új kondenzációs készülékünk soha ne duguljon el, akkor a kivitelezőtől egyszerűsített kazáncsere előtt, kérni kell egy ajánlatot, hogy válassza le a rendszerünket egy hőcserélővel. A hőcserélő teljes mértékben elszeparálja egymástól a régi fűtési rendszerünket az új kazánunktól. Ez egy olyan 4 csonkos eszköz, melynek 2 csonkja a fűtési vizünk előre- és visszatérő részét kell belekötni, ami a kazánból indul el, a másik 2 csonkjára a meglévő rendszerünk előre- és visszatérő vezetékeit kell rákötni.

Ez a 2-2 csonk külön-külön köröket jelent, azaz lesz egy kisebb körünk, ami a kazán és a hőcserélő közt épül ki, illetve lesz egy nagyobb körünk, ami a meglévő rendszer és a hőcserélő közt alakul ki. Ez a 2 kör soha nem ér össze, ergo a régi radiátoros körről az esetleges lerakódások, szennyeződések képtelenek lesznek elérni a kazánunkat, maximum a hőcserélőbe rakódhatnak le, amit ha a szerelő oldható, hollandi kötéssel lát el, egyszerűen leszerelhető és tisztítható.

Ennek kialakítása, anyagdíj és munkadíj vonzata is van, mivel a régi rendszer és a hőcserélő közti részbe be kell építeni egy keringető szivattyút, 2db elzárót, tágulási tartályt és egy visszacsapószelepet, melynek anyagára, körülbelül 70.000-Ft körül mozog, szerelési díja 40.000-Ft. Valamint ennek a plusz szivattyú vezérlését is meg kell oldani, relé kapcsolókkal, ami munkadíjjal együtt körülbelül 30.000-Ft. A kazán oldalon is több idomot és elzárót kell használnunk, hogy a hőcserélőt be tudjuk kötni, ennek anyagköltsége körülbelül 40.000Ft- is lehet, illetve munkadíja 50.000-Ft. Összesen körülbelül 230.000-Ft plusz költség ez a kiegészítés, viszont, ha azt nézzük, hogy ezért az összegért soha semmiféle szennyeződés nem fogja eldugítani a kazánunkat, szerintem megéri ez az átalakítás.

Megéri a régi rendszerünket átmosás?

Hogyha ez hőcserélős megoldás túl költségesnek bizonyul, kazáncsere előtt megéri átmosni a régi rendszert, főleg hogyha vascsöves a szerelése és öntöttvas radiátorok is találhatóak rajta.