Az elbocsátás két oldala

A Monster a világ egyik első olyan kereskedelmi weboldala, melyet álláskeresési megoldásai révén az online toborzási iparág úttörőjeként emlegetnek.

A Monster.hu-n számtalan álláshirdetés közül szemezgethetsz, feltöltheted önéletrajzod, továbbá hasznos tanácsokat, tippeket és cikkeket olvashatsz munkajogról, érdekes munkakörökről, karrierépítésről, stb. Sajnos a munkavállalók többségével legalább egyszer előfordul, hogy a munkáltató úgy dönt, nem tart tovább igényt a munkájukra.

Az elbocsátás tehát rengeteg embert érint munkavállalóként, de munkáltatóként is.

Egyik oldalról sem kellemes élmény, ám mégis lehet korrektül, tisztelettel és megértéssel közölni a dolgozóval a döntést. Rendkívül etikátlan például valakit telefonon, emailben elküldeni, de extrémebb esetek is előfordulnak.

Megesik, hogy az elbocsátás tényéről a munkavállaló nem, vagy csak későn értesül, néha nem is a feletteseitől. Az ilyen esetek nemcsak igazságtalanok, hanem a vállalat rossz hírét is keltik, ezért egy magára valamit is adó cég nem követi ezt a példát. Célszerű az elbocsátás emberi oldalára is odafigyelni.

Nem mindegy, hogy az adott dolgozó milyen temperamentumú, milyen élethelyzetben van, előreláthatólag hogyan fog viselkedni a rossz hír hallatán. Itt is előfordulnak kirívó történetek, azonban a tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy az elbocsátott felek szomorúan, de higgadtan tudomásul veszik a döntést.